Downloadlink compleet rapport Track-Landscapes
Downloadlink synthesenota Perspective Brussels
Opdrachtgever: Perspective Brussels
https://perspective.brussels/nl/nieuws/be-running-een-recre-actief-netwerk-voor-de-brusselaars
​
Datum traject: 2020-01 <-> 2020-10
​
Status project: De ideale routekaart is in december 2020 goedgekeurd door de regering van het Hoofdstedelijk gewest Brussel (link)
​
​
Zie ook:
Brussel: onderzoek en ontwerp voor een (hard)loopvriendelijke stad
In opdracht van Perspective Brussels (ingenieursbureau Brussel) voerde Track een onderzoek uit naar de mogelijkheden voor het uitrollen van een recre-actief netwerk voor (hard)lopers. Een netwerk van beweegvriendelijke straten en wegen, die de groene plekken van de stad aan elkaar verbindt. Op voorstel van de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, werd het ontwerpen van een "ideale routekaart" eind december 2020 door de regering goedgekeurd. Die zal de basis vormen voor het overleg met de gewestelijke en gemeentelijke partners, die met de uitvoering aan de slag gaan.
TRACK gaf een online kaart-enquête vorm, waar in het voorjaar van 2020 circa 1200 Brusselse hardlopers aan deelnamen. Ze gaven in kaart zowel hun positieve ervaringen aan als de knelpunten waar ze tegenaan lopen. De hardloper blijkt de ideale onderzoek deelnemer voor het bedenken van een beweegvriendelijkere stad; ze zijn haarfijn in staat om hun ervaringen in kaart aan te wijzen. Tezamen wezen ze ruim 2000 ‘geotags’ aan binnen allerlei belangrijke stedelijke thema’s.
De gewenste verbeterkansen bleken tweeledig. Enerzijds gingen de ervaringen over de structurele stedelijke vormgeving; verkeershinder en verkeersveiligheid, gebrekkige ruimte op de paden, onprettige kruisingen, een gebrek aan groene ruimtes en ook expliciet het missen van prettige groene verbindingen tussen bestaande stadsparken.
Anderzijds wezen ze op kleinere optimalisaties en gewenste toevoegingen: betere en meer zachte/half verharde en egale ondergronden, het ontbreken van (voldoende) verlichting, of kleine ondersteunende faciliteiten zoals waterkraantjes en bewegwijzerde looproutes.
Op basis van deze uitkomsten legden we voor diverse stadsdelen uiteen hoe aantrekkelijke beweegnetwerken vormgegeven kunnen worden. In de eerste plaats door een aantal structurele transformaties van stadsstraten waarmee prettige onderlinge verbindingen ontstaan tussen groene plekken en omliggende wijken. Deze stadsstraten bieden ruimte voor alle bewegende mensen; evengoed voor fietsers en gewone wandelaars.
Daar bovenop werden zijn voorstellen gemaakt over de toevoegingen van bewegwijzerde (hard)looproutes, aangevuld met openbare sportief-recreatieve faciliteiten (waterkraantjes, urban gyms, speelplaatsen) en verbeteringen in verlichting en ondergronden van paden.
Daarmee zette TRACK, in opdracht van en in samenwerking met Perspective Brussels de eerste stappen naar een (hard)loopvriendelijke stad.